Laten we de Eng samen in bloei zetten.
Doe mee!

Menu

In het AD: Boer verrast voedselbank

dinsdag 07 januari 2020

Boer verrast voedselbank in Soest met kratten vol net geoogste boerenkool: ‘Zo vers nog nooit gehad’

De voedselbank in Soest werd vandaag door boer en tuinder Pieter Kuijer getrakteerd op maar liefst honderd boerenkolen. ,,Zo vers hebben we de groente niet eerder uitgedeeld.”

’s Ochtends werd de boerenkool door de Soester boer Pieter Kuijer van het land gehaald en ’s middags lagen de stronken al op de groentetafel tijdens het uitgiftemoment van de voedselbank in Soest.

,,Zo vers als dit hebben we de groente nog niet eerder binnengekregen. Bij ons mogen de gezinnen zelf kiezen welke groente ze meenemen. Dat hebben we liever dan dat wij de groente voor hen in een pakket doen en zij er uiteindelijk niets mee doen. Ongeveer 80 procent heeft de boerenkool meegenomen en dat is best heel bijzonder, aangezien we ook buitenlandse gezinnen hebben die niet bekend zijn met boerenkool. Wij leggen dan uit hoe ze het klaar moeten maken. Dat is integratie van de bovenste plank”, vertelt coördinator van de voedselbank Geryjanne Wiedijk blij.

In de vriezer

De rest van de boerenkool wordt volgens Wiedijk uiteraard niet weggegooid, maar in de vriezer gelegd en volgende week als vriesgroente uitgedeeld aan de bijna tachtig gezinnen (280 monden) uit Soest en Soesterberg die van de voedselbank gebruik maken.

Kuijer is vorig jaar gestart met het project De Engtuin aan de Soester Eng. Veertig aandeelhouders krijgen wekelijks door de veeboer uit Soest een doos met groente uitgereikt. Omdat de boerenkooloogst dit jaar zo goed was, besloot Kuijer de boerenkolen die hij over had, naar de voedselbank te brengen. ,,Zoveel boerenkool kunnen onze aandeelhouders met elkaar niet opeten. Het is zonde om al die verse groente weg te gooien en daarom heb ik ze naar de voedselbank gebracht. Ze waren zeer enthousiast. Ik zie graag blije mensen om mij heen.”

Bron: het AD van 7 januari 2020

Nieuwsoverzicht

Doelstelling

  • Een fraaiere Soester Eng
  • Meer biodiversiteit en duurzaamheid
  • Een betere sociale betrokkenheid door elkaar aan te spreken
  • Stimulering van akkervogels, bijen, vlinders, hommels en insecten
  • Meer genot voor fietsers/wandelaars zoals toeristen en inwoners van Soest

Doe mee!

Laten we de Eng samen in bloei zetten.