Laten we de Eng samen in bloei zetten.
Doe mee!

Menu

De bloemen zijn gezaaid!

woensdag 26 mei 2021

Een week geleden hebben wij onze akkerranden ingezaaid met een éénjarig bloemenmengsel met onder andere goudsbloem, kleine zonnebloemen en kamille. Deze keer zitten er ook wat extra granen in zoals rogge en tarwe. Goed wintervoedsel voor vogels en snelle ontkiemers. De kavels zijn net als vorig jaar gesponsord door inwoners en diverse lokale bedrijven en organisaties.

Dankzij onze akkerranden komen inwoners met nog meer plezier op de Eng. De bloemen zijn prachtig om te zien maar het trekt ook meer vogels, vlinders, hommels en andere dieren aan. Vorig jaar waren er honderden putters zaden aan het zoeken op de Eng. 

Ieder jaar kiezen wij zorgvuldig het zaadmengsel uit. Het moet lang en mooi bloeien, passen bij de Eng en van nut zijn voor de lokale dieren zoals putters, groenlingen, bijen en diverse andere insecten. Ook belangrijk: de zaden moeten snel uitlopen zodat de planten niet halverwege de zomer overheerst worden door melganzevoet, herderstasje en hanenpoot. 

Om de bloemenranden een goede start te geven hebben wij maar liefst vijf keer een vals zaaibed gemaakt. Hierbij wordt de akkerrand zaaiklaar gemaakt maar nog niet ingezaaid. Vervolgens kiemt het onkruid en wordt deze om de zoveel dagen ‘omgeschoffeld’ door de grond licht te bewerken. En nu hopen dat er zo min mogelijk op het zaaibed wordt gelopen zodat onkruidzaden diep in de grond blijven en de bloemenzaden snel kunnen ontkiemen. 

Nieuwsoverzicht

Doelstelling

  • Een fraaiere Soester Eng
  • Meer biodiversiteit en duurzaamheid
  • Een betere sociale betrokkenheid door elkaar aan te spreken
  • Stimulering van akkervogels, bijen, vlinders, hommels en insecten
  • Meer genot voor fietsers/wandelaars zoals toeristen en inwoners van Soest

Doe mee!

Laten we de Eng samen in bloei zetten.