Laten we de Eng samen in bloei zetten.
Doe mee!

Menu

Zonnebloemen gaan goed!

zaterdag 14 augustus 2021

Op dit moment zijn onze zonnebloemen op de Soester Eng een zeer geliefde fotospot. Ze staan er dan ook prachtig bij. We zeggen wel 'onze zonnebloemen' maar ze zijn gesponsord door jullie, burgers en bedrijven. Goed om daar even bij stil te staan want zonder onze krachten met elkaar te bundelen hadden de bloemen daar nu niet zo mooi staan bloeien. 

Iedere dag draaien ze, bloemen én de bladeren met de zon mee: van oost naar west. Bij zonsopkomst keren de bloemen terug naar de oostelijke stand. Dat heet met een mooi woord heliotropisme, of helionastie. Goudsbloemen doen het trouwens ook.

Azteken en Inca's zagen in de zonnebloemen al het symbool van hun zonnegod. Het is een heel oud voedselgewas en werd door inheemse Amerikaanse volken samen geplant met bonen, pompoenen en net als wij hebben gedaan: met mais! De zonnebloemen en de mais vormden destijds een soort klimrek voor de bonen en de pompoenen.

Het waren de Russen die als eerste in Europa zonnebloemen als landbouwgewas teelden en zij zijn nog steeds een van de grootste producenten van zonnebloemzaden. 

Even terug naar Soest: nu de zonnebloemen zo mooi zijn is het voor ons de hoogste tijd onze sponsors van 40 en 100 meter te trakteren op een grote bos zonnebloemen! Even geduld, komt er aan. 

Nieuwsoverzicht

Doelstelling

  • Een fraaiere Soester Eng
  • Meer biodiversiteit en duurzaamheid
  • Een betere sociale betrokkenheid door elkaar aan te spreken
  • Stimulering van akkervogels, bijen, vlinders, hommels en insecten
  • Meer genot voor fietsers/wandelaars zoals toeristen en inwoners van Soest

Doe mee!

Laten we de Eng samen in bloei zetten.