Laten we de Eng samen in bloei zetten.
Doe mee!

Menu

In de Soester Courant: Bloemen aan randen van de Eng

donderdag 28 maart 2019

SOEST Tijdens de Englezing komt Pieter Kuijer, één van de Engboeren, met een plan voor alle Soesters: de randen van de Eng, die grenzen aan de doorkruisende wegen, met een zomerse bloemenpracht gaan bedekken. Inwoners adopteren een kaveltje en Pieter zaait in.

Bij de Englezing vorig jaar ging 80% van de vingers omhoog bij de vraag of de bezoekers meer bloemenpracht op de Eng wilde. Kuijer stelde woensdag dezelfde vraag. Niet geteld, maar in één oogopslag is te zien dat er nu nog meer steun voor het kleurrijke plan is. Kuijer heeft niet stilgezeten en presenteert als onderdeel van zijn Englezing zijn uitgewerkte plan. Er zijn vele eigenaren van de Eng, die 55 hectare groot is. De gemeente is grootgrondbezitter met 20 hectare.

Pieter bezit vier hectare en pacht er twaalf. Het gaat om de randen van het Chris Uiterwijkpad, Rinke Tolmanpad, het eerste stuk van de Engbergsteeg vanaf de Molenweg tot en met de eerste knik en een rechthoekig stuk midden op de Eng rondom een perceel waar hij Luzerne laat groeien.

GRAFHEUVEL

De korte kanten van deze rechthoek worden begrensd door de Molenweg en aan de andere kant de weg die langs de grafheuvel loopt. Het zijn randen die onder het beheer van Kuijer vallen, aan één kant van de weg komt de bloemenpracht.

VEEVOEDER

Luzerne? Dat is een diepgewortelde, vaste plant die goed tegen droogte kan en wordt verbouwd voor veevoeder. Luzerne houdt drie tot vijf jaar stand en wordt één meter hoog. Het bindt stikstof, het is eiwitrijk en het krijgt prachtige trosachtige blauwe bloemen waar vele insecten baat bij hebben. Per jaar kan er op de Luzerne-kavels drie tot vier keer geoogst worden.

PLATTEGROND

Kuijer laat een plattegrond van de Eng zien waarop de randen van de bedoelde en genummerde kavels staan aangegeven. Het zijn stukken van 10 bij 6 meter, over een totale lengte van 1,5 kilometer. Deze kunnen mensen voor 25 euro per jaar adopteren voor een éénjarige bloemenpracht. Rondom het veld met Luzerne komt een meerjarig zaaisel voor het drievoudige bedrag: 75 euro.

SOCIALE CONTROLE

,,Op die manier wordt de Eng een beetje van ons. Er volgt vanuit dat gevoel een verantwoordelijkheid voor 'wat hoort', een soort handhaven, een betere sociale controle. Honden moeten sowieso al aan de lijn en voldoende prullenbakken geven de mogelijkheid om het geheel schoon te houden', aldus Kuijer.

SNELGROEIERS

Hij praat door: ,,Nee, het is niet de bedoeling dat er door een ieder en de adopteurs wordt geschoffeld. Dan wordt er misschien meer vernield dan u lief is. Het is adopteren en regelmatig komen genieten van de bloemenpracht. Ik kies het zaaisel en geef de voorkeur aan snelgroeiers die het onkruid verdringen en versmoren. Zoals klaprozen en korenbloemen, die al een keertje op de Eng stonden. Het mengsel moet in alle rust opgroeien, aarden en uitgroeien. Voor een bosje bloemen moet u zich vervoegen bij de plaatselijke bloemenwinkels."

WEBSITE

De 'Vrienden van de Eng' en hun sympathisanten in de Molenaarskamer van De Windhond bijeen luisteren tijdens de Englezing geboeid naar het plan van Kuijer. Hij heeft inmiddels een website gelanceerd (Engtuin.nl), zodat iedereen een kaveltje kan adopteren.

In de pauze wordt de inschrijftafel bestormd en een kwartiertje later zijn er al vijftig kavels in liefderijke omarming geadopteerd. De eerste inschrijving voor zes kavels komt van wethouder Aukje Treep-van Hoeckel die haar partijgenoten van de GGS-raadsfractie gaat verrassen.

Bron: Soester Courant, Martin Huizenga

Nieuwsoverzicht

Doelstelling

  • Een fraaiere Soester Eng
  • Meer biodiversiteit en duurzaamheid
  • Een betere sociale betrokkenheid door elkaar aan te spreken
  • Stimulering van akkervogels, bijen, vlinders, hommels en insecten
  • Meer genot voor fietsers/wandelaars zoals toeristen en inwoners van Soest

Doe mee!

Laten we de Eng samen in bloei zetten.